ARC FUND
Ôîíòäàöèÿ Ïðèëîæíè Èçñëåäâàíèÿ è Êîìóíèêàöèè Íà÷àëî Êàðòà íà ñàéòà Òúðñåíå Êîíòàêòè
 

Наградени и номинирани предприятия в Тринадесетия национален конкурс "Иновативно предприятие на годината, 2017"

Победители в Конкурса за иновативно предприятие на годината 2017

Церемонията по награждаването на победителите в 13-тото издание на конкурса "Иновативно предприятие на годината - 2017" се състоя по време на Националния иновационен форум на 15 декември 2017г.

Форумът се провежда под егидата на Президента на Р.България ген. Румен Радев и е със специалното участие на г-н Томислав Дончев, вицепремиер на Р.България и г-н Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България.

За „Иновация за пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава Онтотекст АД.

Онтотекст разработва продукти и решения на базата на семантични технологии. Иновацията Graph DB е световно призната графова база данни, използвана от топ издатели на научно съдържание като Elsevier, Springer Nature, и Wiley. Иновацията е радикална за издателския бизнес и управлението на големи обеми динамично съдържание.
В областта  „Иновация за качество на живот” за 2017 г. с почетна грамота и статуетка се отличава ПросФит Текнолоджис АД.

ПросФит Текнолоджис АД разработва медицински софтуер и цялостна дигитална услуга за прецизно проектиране и 3D принтиране на протези при пациенти с ампутиран крайник. Фирмата е пионер в тази област и работи по съвместни проекти с Международната организация на хората с увреждания и с медицински центрове в Европа, Австралия и Азия.


За „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2017 г. с почетна грамота се отличава Амбър Технолоджи АД.

Амбър Технолоджи АД е създадена през 2016 г. Разработила е матрак с оригинална технология за вграждане на чист балтийски кехлибар. Той е известен със своя здравословен и балансиращ ефект. Фирмата реализира директни продажби, основани изцяло на дигитален маркетинг. Разработва и гама от продукти за здравословен сън.

 


За „Социална иновация“ за 2017 г. с почетна грамота се награждава Булбера ЕООД.

Булбера ЕООД е създател на безплатното мобилно приложение Protect Your Kid. То е единственото, създадено на български език. Дава възможност за блокиране на опасно съдържание в интернет и рискови мобилни приложения. Преведено е на 10 езика. Разпространява се в държави от Европа, Северна Америка, Азия и Африка.

 

За „Зелена иновация“ за 2017 г. с почетна грамота се отличава „АСАРЕЛ – МЕДЕТ“ АД.

„Асарел-Медет“ АД е разработила система за рекултивация на минно депо за отпадни руди. Тя осигурява едновременното извличане на мед от отпадъка, обезвреждане на страничните продукти и възстановяване на естествени местообитания. Системата за първи път се прилага на все още действащо съоръжение за минни отпадъци.

За „Иновационен мениджмънт“, с почетна грамота се награждава Институт за медицински научни изследвания ООД.

Това е първият частен Институт за медицински научни изследвания в България. Дейността на компанията е фокусирана върху иновации и международни проекти в персонализираната медицина, диагностика и генетични изследвания. Фирмата се отличава с високо качество на управление на иновационните си дейности съгласно международно признати критерии.

 

За „Иновация за развитие на таланти“ с почетна грамота се награждава фирма "ГРОЗЕН Ентертейнмънт" ЕООД.

ГРОЗЕН Ентертейнмънт ЕООД e продуцентска къща за комикси, артбук издания и анимационно студио. Фирмата създава професионален риалити формат за млади комикс художници COMIX BOX, който е новост в световен мащаб. Фирмата има и учебен център за целия спектър от професии за реклама, анимация, гейминг и комикси.

 


За „Иновация в креативните индустрии“ почетна грамота получава ЕМ ПИ СТУДИО ЕООД.

ЕМ ПИ Студио ЕООД е сред пионерите в областта на проектиране на 3D визуални ефекти и интерактивни инсталации върху различни обекти. Създава иновативна синхронизация между лазерен и видео мапинг, под бранда 4D Experience. Компанията има над 160 проекта в цял свят, в т.ч.  първи мапинг на пещера, катедрала и подвижен обект.

Всички отличени предприятия в Конкурса "Иновативно предприятие на годината" 2017

Номинации в Конкурса за "Иновативно предприятие на годината" 2017 (по азбучен ред)


АвтоИконом ООД  (www.avtoikonom.bg)

АвтоИконом е интернет платформа и мобилна апликация за интерактивна двупосочна връзка между собственика на автомобила и доставчиците на услуги - сервизи, технически прегледи, застрахователи и лизингови компании.

Витанеа ООД  (http://vitanea.com/)

Витанеа произвежда нектари, сокове и чай от арония, къпина, малина с функционални качества по оригинална технология на проф. Крачанов.

Волонтайм ООД (https://volontime.com)

Волонтайм създава, поддържа и развива едноименната социална мрежа за добри дела, в която всеки може да намери информация и да стане част от всичко, свързано с правенето на добрини.

Империя Онлайн ООД  (http://www.imperiaonline.bg/)

“Империя Онлайн” разработва  и разпространява  компютърната игра  Kingdoms Online - стратегия в реално време, изцяло локализирана за арабския пазар.

Кикфлип ООД (http://www.kickflip.digital)

Кикфлип е агенция за дизайн на дигитални продукти, която  участва в създаването на дигитална платформа за развитие на иновативни решения в медицината.

ClaimCompass ЕООД (http://www.claimcompass.eu)

ClaimCompass e онлайн платформа и мобилна апликация, която помага на самолетните пътници да получат обезщетение в случай на отменен или закъснял полет въз основа на Регламент ЕС261/2004 (ЕС).

Лигна Груп (http://ligna-group.com/)

Лигна Груп e специализирана в обзавеждането, интериорното проектиране и управление на процеси, свързани с цялостно обзавеждане на частни и обществени сгради.

Мобайл Системс ООД  (www.mobisystems.com)

Мобайл Системс (с търговска марка MobiSystems) е създател на OfficeSuite Now, мулти-платформен офис пакет за фирми и индивидуални потребители.

ОПТИКС АД (www.optixco.com)

ОПТИКС създава и произвежда системата  за ранно откриване на пожари OPTIX Automated Remote identiFIRE,  която комбинира термографски функции, метеорологични и топографски данни.

Про Смарт ЕООД (https://prosmartsystem.com)

Про Смарт е компания, разработила програмируемия Wi-Fi термостатен контролер с безжичен температурен сензор Bboil RF, който може дистанционно да управлява електроуреди в дома.

Сирма Медикъл Системс АД  (www.diabetes-m.com)

Сирма Медикъл Системс е създател на  мобилното приложение и платформа за мониторинг на състоянието на хора с всички видове диабет и преддиабетни състояния Diabetes:M.              

ТАНГРА – АВ ООД (http://www.tangra.bg/)

ТАНГРА - АВ разработва собствена гама от енергоспестяващи вентилационни системи с възстановяване на енергията до 94%.

UltraFlex Corporation ООД (https://ultraflexpower.com/)

Ултрафлекс Корпорейшън  проектира и произвежда пълна гама за силовата електроника и индукционната топилка с въздушно охлаждане - EasyMelt Air.


ЗА КОНКУРСА


13-ото издание на конкурса "Иновативно предприятие на годината " се организира от Фондация “Приложни изследвания и комуникации” и Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия, в партньорство с БНТ , сп. Икономика и онлайн портала Economic.bg

През 2017 г. над 100 кандидатури на иновативни фирми от различни икономически сектори се включиха в Конкурса. 21 от тях стигнаха до номинации, от които журито определи победители в 8 области според въздействието на иновацията.


Жури на Националния конкурс за иновативно предприятие на годината - 2017 г.


Проф. д.ик.н. Бистра Боева – Заслужил професор, Катедра "Международни икономически отношения и бизнес", УНСС

Д-р инж. Боряна Манолова - Главен изпълнителен директор,  Siemens България

Валентина Танева – Съветник по образование, наука и иновации на Президента на Републиката

Венцеслав Козарев – Ръководител на програма „Научна, технологична и иновационна политика , фондация “Приложни изследвания и комуникации”

Венцеслава Янчовска – Мениджър за България, Иновация Норвегия 

Даниела Чонкова – Координатор на Enterprise Europe Network – България

Димитър Шакев - Електросфера – Antelope Audio (наградени на Дванадесетия Национален конкурс  за иновативно предприятие на годината)

Проф. Марин Петров, Експертен съвет по иновации” към фондация “Приложни изследвания и комуникации”

Пламен Петков - Член на УС, Изпълнителен директор, Фонд на фондовете

Д-р Ралица Ангелова - Изпълнителен директор, БалБок Инженеринг АД  (наградени на Десетия Национален конкурс  за иновативно предприятие на годината)

Руслан Стефанов – Директор на Икономическата програма, Център за изследване на демокрацията

Светлин Рангелов – Изпълнителен директор, Асоциация на бизнес клъстерите

Стамен Янев – Изпълнителен директор, Българска агенция за инвестиции

Проф. дтн Стефан Хаджитодоров – Институт по биофизика и биомедицинско инженерство и Център за изследвания по национална сигурност и отбрана, Българска академия на науките

Доц. д-р Теодор Седларски - Декан, Стопански факултет, СУ “Св. Климент Охридски”

Проф. Теодора Георгиева – Заместник ректор, Международно висше бизнес училище, Ботевград, главен експерт, Фондация “Приложни изследвания и комуникации”

Доц. д-р Тодор Ялъмов – Катедра „Стопанско управление“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Кандидатурите се оценяват по специална методология от експертен панел и 17-членно жури на базата на следните критерии:
- Разходи за научно-изследователска и развойна дейност (НИРД) и/или технологично обновяване
- Относителен дял на персонала, зает с НИРД
- Внедрени организационно-управленски иновации
- Иновационно сътрудничество
- Финансиране от обществени и частни иновационни програми
- Награди за иновации
- Техническо равнище на иновациите
- Степен на защита на интелектуалната собственост
- Социално въздействие на иновацията
- Иновативен лидер на международния пазар

За контакт:
Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ , тел.: 02/ 973 3000 (вътр. 433, 437), ел.поща: nif(at)online.bg. 
За връзки с медиите, моля пишете на e-mail: maya.tsaneva(at)online.bg.

 

 
 

design: nickyz.com Начало | Карта на сайта | Търсене | Контакти | Условия

© 2004 ARC Fund. Всички права запазени